Lucho Dillitos – de Colombiaanse PowerBar

Lucho Dillitos – de Colombiaanse PowerBar

Leestijd: 3 minuten
Bocadillo, niet te vergissen met een Spaanse sandwich, we hebben het hier over de originele “PowerBar” van Colombia.  Een product op basis van guava, een tropische vrucht met afkomst uit Mexico.  Samen met aguapanella, een thee gemaakt van ongeraffineerd suikerrietsap, is bocadillo één van de nationale producten van Columbia.
 
Het waren de eerste professionele Colombiaanse wielrenners die dit product meebrachten en nuttigden tijdens de ritten van oa de Tour en de Dauphine.  Met een beetje fantasie hangt er zelfs een Belgisch tintje aan…Giovanni Jimenez Ocampo was echt de eerste Colombiaanse professional.  Jimenez heeft bijna zijn volledige carrière in dienst gereden van Belgische teams en heeft nog duchtig gestreden tegen Eddy Merckx. Na zijn wielerloopbaan is hij blijven hangen aan een Belgische schone en woont momenteel nog steeds in Drogenbos.  
De merknaam van dit produkt is een ode aanLuis ‘Lucho’ Herrera, de eerste Columbiaanse wielrenner die de bolletjestrui in de Tour de France van 1985 op zijn naam wist te schrijven.
 
Jimenez & Eddy Mercx (Courtesy: Giovanni Jimenez)
 
De bocadillo’s zijn er in 3 smaken – kortelings komt er een vierde bij – en zijn tevens geschikt voor veganisten.   Het vierkante blokje is verpakt op dezelfde manier, net zoals vroeger in een palmblad.  Het handige is dus dat de verpakking volledig biologisch afbreekbaar is en het eventueel zou kunnen droppen op de straat of bos.  Maar proberen we dat toch maar te vermijden (!).
Nadeel aan dit palmblad is dat je er niet slecht een hap van kan nemen tenzij je de bocadillio zonder omhulsel in de achterzak stopt.  Een halve bocadillo terug moffelen in het palmblad is echt geen optie.  

De test

Het product zelfs zit ergens tussen een bar en een gel in.  Naast de guave pasta zit er nog suiker in verwerkt dat het geheel een lekkere crunchy bite geeft.   Het is dus wel degelijk zoet maar wat de smaak betreft is deze niet snel overtrefbaar!  Het smelt als het ware ook op de tong waardoor het zelfs makkelijk te eten is tijdens een loopje.
De structuur blijft ook wel resistent in de meeste situaties.  Als duurzaamheidstest stoppen we telkens hetzelfde snoepje in onze achterzak tijdens het fietsen en dit voor een dikke 20u.  Afgezien van wat modderspatten ziet de verpakking – het palmblad – er nog keurig uit!  Enkel in zéér zweterige omstandigheden merken we dat het palmblad op sommige plaatsen doordrongen wordt door de suiker en iets plakkeriger wordt.
 
 

Facts & Figures

Ingrediënten
guava 85% – suiker15%
energie 88kcal/portie
snuifje zout/vitamine C/calcium/ijzer
vet/eiwitten/vezels – helaas nul
koolhydraten 22,4g
portie = 40g
 
Als we dit product vergelijken met een bar van 40g, komen we gemiddeld toch snel rond 140kcal en 25g koolhydraten ipv de 88kcal en 22g voor de bocadillo.  Voor bijvoorbeeld een SIS Go Energy gel van 60ml komt dit op 88kcal en 20g.  Ik heb vooral het gevoel dat een bocadillo toch wel genoeg punch geeft tijdens langere ritten maar net niet hetzelfde effect heeft dan een gel.  Dit gezegd zijnde…ik vertrek niet snel nog zonder mijn bocadillo!  
 

Conclusie

Dit product is echt een revelatie.  Het is enerzijds zoet maar toch wil je er meer van.  Tijdens de vele fietstochten waar ik pater familias speelde heb ik niemand gevonden die niet enthousiast deed over de bar.
 
+ te lekker/crunchy
+ verpakking is redelijk resistent aan vele uren achterzak zitten
– moet in een keer worden opgegeten (nadeel?)
– eerder voor tussendoortje tijdens fietsen of lopen.  Minder geschikt als primair product tijdens langere fietstochten.
 de individuele verpakking bevat een dikke plastiek cover die moeilijk te openen is (werkpuntje!).   
 
Bedankt aan @BAIK voor ons in contact te brengen met deze lekkere snack

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.