Specialized Epic FSR 2018

Specialized Epic FSR 2018

Leestijd: 3 minuten

Bij uitbreiding van het fietsenassortiment in de garage is het steeds een hevige strijd tussen de Amerikanen van Cannondale en Specialized om deze plek in te nemen. Met een deftige 4-2 voorsprong van Cannondale was het deze keer ook niet anders…

Als één van de laatste aanhangers van de 26″ wielen werd het toch eens tijd voor een 29″ (fully).

Er werd uitvoerig getest, fora geraadpleegd en deftig gesproken met de actieve mannen “in the field”… en iets sneller dan verwacht verscheen na de aankondiging van de opvolger voor de Specialized Epic FSR, deze ook effectief in de LocalBikeStore.

Eén van zijn voorgangers uit 2012 was nog in het geheugen blijven hangen als “ultimate weapon” voor de Xterra wedstrijd te Xonrupt, Frankrijk. Niet zozeer als lichtgewicht maar wel als het “immer gerade aus” kanon tijdens de afdalingen en grip bergop.

FSR light

Het werd een hevig metamerfose tegenover het reeds 5 jaar oudere model, een aanpassing die werd ingegeven door de steeds meer veelzijdige en technische parcours.

* Gewichtsbesparing van 525 gram

* Brain achtervering werd helemaal naar achter verwezen

* Instellen van de Brain van hardtail tot fully

* Geschikt voor technischere omlopen door langere reach en korte stuurpen

* Brain in Rockshox SID voorvork

* Sram Eagle

* Roval Control wielen

De speciale “Expert” editie met een Gary Fischer kleuren attitude in goud –rood sprak ons meteen aan.

* Specialized FACT 11m, full carbon frame

* Roval Control Carbon 22mm wielen met DT Swiss Revolution spaken

* Fast Track banden

* Sram GX Eagle 12 speed met 32T vooraan

* Truvativ Stylo crankstel

* Sram Level TL remmen

* Rockhshox SID 29 met Brain 100mm travel / 42mm offset voorvering

* Rockshox / Specialized mini Brain achtervering met “Spike valve”, AUTOSAG

 

Brain…euh?

Na het automatisch instellen van de achterdemper via de Autosag-functie werd deze dan ook eens losgelaten op het Mechelse hooggebergte.

Met de Brain in gesloten toestand voel je bij een oneffenheid een klein tikje wanneer deze in werking gaat, ook als je op de trappers gaat staan met een 100rpm. Eerst een onwenning gevoel maar dit went al snel en verdwijnt volledig bij het aanpassen naar stand 2, 3 of 4.

Zeer verbaasd van deze Epic Expert in een slingerige single track, waarbij de wortels mooi worden weggefilterd en hij zich vlot en snel door de bochten wringt met de nieuwe Fast Track all-round banden.

Bergop geeft hij het vertrouwde gevoel van de voorgaande Epic met stevige grip en zonder verlies van energie door de Brain. Bergaf veranderd deze “hardtail” dan weer in een fully met 100mm veerweg.  Overgang van de kleine wielen naar 29” is hiermee dan ook meer dan geslaagd.

De Brain in de voor- en achtervering geeft je samen met de Sram GX Eagle 12 speed en enkel 32T tandwiel vooraan helemaal het gevoel van in je zetel te zitten. Geen bediening meer van een lock-out   en enkel schakelen achteraan. Focus kan dus volledig op de baan!!

Ik moet u niet zeggen zeker dat hij ondertussen opgenomen is in de familie…

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.