Strade Bianche – in het spoor van Tiesj

Strade Bianche – in het spoor van Tiesj

Leestijd: 3 minuten
Wat een heroïsche rit was het zaterdag.  De regen gutste van ’s morgens vroeg, de profs stonden al bibberend aan de startlijn bovenaan het Fortezza Medicea.  Op hun progamma stond modder fretten op de gravelstroken – die een paar dagen voordien nog bedolven waren onder een dikke laag sneeuw en/of ijzel – afwisselend met een zéér gloeiend landschap.  Jasper Stuyven vertrouwd ons toe dat hij er zin in heeft, Wout van Aert staart voor zich uit, zijn ploegmaat staat al bibberend te schuilen onder onze paraplu.
 
  

Koning Calcio

De heilige threesome – Paris-Roubaix – Ronde Van Vlaanderen en Strade Binache (of was het Milaan San-Remo of Luik-Bastenaken-Luik als laatste?).  Sic – onafhankelijk van de keuze, de voorjaarsklassiekers zijn pareltjes om naar uit te kijken.  
Wat wel sterk opvalt het volledige weekend in Siena, Italië blijft een Calcio-land. La Gazzetta dello Sport vermeldt pas op pagina 30 een glimp over de Strade Bianche, op de linkerpagina naast Signor Rossi, die eigenlijk eerder werd afgestraft na een slechte prestatie tijdens de kwalificaties in Qatar.  ToscanaTV is vol over de sneeuw van afgelopen dagen of hoe het eigenlijk NOG erger kan dan in België.  Hier sluiten ze meteen de scholen, gaat het openbaar vervoer zo goed als plat en leeft de helft van het land in chaos.  Om een idee te geven over het fietsgevoel in Italië – tijdens de race kan je op het groot scherm opgesteld op Plaza di Campo het skien volgen.

L’Eroica of heroïsch 

Wat er aan voorafging is Monte Paschi Eroica – kortweg L’Eroica – sinds 1997 een niet-competitieve fiets event in de provincie van Sienna met de nadruk op vintage, lees stalen koersframes, tubes, katoenen truitjes, zemelappenbroeken en worstenhelmpjes in het beste geval.  De volgende stap was Montepaschi Strade Bianche voor U23.  Pas na enkele jaren is deze opgenomen op de UCI kalender.  Tiesj kunnen we aanvullen aan lijstje met halfbelg Zdeněk Štybar, Gilbert en veelwinnaar Cancellara. 
 
 
 
Zondag mogen de ‘ wielerterroristen’ aantreden.  Wij hebben 60€ betaald voor een Trek koerstruitje, een paar energiebars, drinkbus en de ZON! Wij krijgen dan ook rond de 12 graden en zonneschijn.  De profs hebben gelukkig het meeste modder al opgegeten de dag voordien.  Met 5000 staan we aan de start waaronder een dikke 600 belgen.  
De gravelwegen zijn ondertussen netjes aangereden en afgezien van enkele modderstromen die een weg hebben getrokken, redelijk smooth om te berijden.   Enkel in de middenstrook is het wegblijven geblazen, hier lijkt het alsof er iemand aan je fiets hangt.
Onze rental Bianchi’s met bandenmaat 25 gedragen zich uitstekend.  28 is misschien nog te overwegen maar gezien hetgrootaantal asfalt kilometers zou ik de salonbanden toch maar thuislaten.  Het groot aantal deelnemers speelt ons wel wat parten tijdens de eerste bevoorrading.  Chaos alom…gelukkig kunnen we onze troost vinden in de pistoleekes met hesp.   
 
 
Sienna binnenrijden doen we in stijl.  De halfleeg gevulde straten lijken nu eerder halfvol met een bende luidruchtige supporters.  Op de ‘Wout Van Aert’-straat staat een meute ons vooruit te schreeuwen…of in sommige gevallen te duwen.  Niet moeilijk dat de krampen tot achter zijn oren schoten – deze is echt stijl.
 
Op de Piazza del Campo is het vooral niet Italiaans, eerder Vlaams, maar wat een emotie.  De overenthousiaste speaker duwt een micro onder onze neus…I’m from Belgium-Brussels, ciao.
Snif, tot volgend jaar.
 
_Complimenti to @SiennaBikeShop for the excellent service
 

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.