Wahoo Elemnt Mini

Wahoo Elemnt Mini

Leestijd: 4 minuten
Nummer 3 in de familie van Elemnt is geboren.
De Elemnt Mini – de magerste/strakste van de 3 – heeft enkel de essentieelste fietsinfo.  Concreet wil dit zeggen dat alles wat te maken heeft met GPS of routebegeleiding gestript zijn.
We testen de Mini met zijn 2 kompanen: de Bolt en de Elemnt in het achterhoofd.  Onze review over de Bolt kan je hier terugvinden.

Unboxing

 
Wat meteen de aandacht trekt… MINI mag je letterlijk nemen, hij is echt klein uitgevallen. Een ander aspect dat meteen opvalt is het gebrek aan een USB-aansluiting, maar wel een batterij vermelding CR2450. Later meer hierover.
In de verpakking spotten we de Mini, een stuurpen bevestiging en een speed sensor. Deze laatste zit er standaard bij.
Opstarten van de Mini is vergelijkbaar met de Bolt – QR-code scannen met de Wahoo Elemnt app – en klaar is kees.
Zoals bij de Bolt geeft hij het resterende batterijpercentage weer in de app. Dit is zéér handig bij gebruik van CR-batterijen, die wel eens durven plat zijn op de meest cruciale momenten.

Mobiel of niet

Zoals bij de andere Wahoo Elemnt modellen kan je via de app de pagina’s – lees display – instellen naar believen. Standaard bij de Mini zijn er 2 pagina’s ingesteld maar je kan deze personaliseren met extra schermen, telkens met 3 gegevensvelden per pagina.
Een groot verschil met de grote broers is het gebrek aan koppelingsmogelijkheden.  Waar je bij de andere 2 bijna eindeloos kon koppelen met ANT+ of andere bluetooth sensoren, kan je bij de mini enkel koppelen aan Wahoo sensoren zijnde TICKR, RPM Cadence en RPM Speed.
 
Je kan de mini gebruiken op 2 manieren – ofwel met mobiel ofwel zonder.  Met mobiel en de Wahoo app gaat hij gebruik maken van de GPS-locaties op de telefoon.  Als je gebruikt maakt van de Wahoo Speed Sensor kan hij volledig autonoom werken en mag je GSM dus thuis blijven.

We doen de test

We testen de Mini via GPS connectie (telefoon modus) en vervolgens met de bijgeleverde Speed sensor (telefoonvrije modus) – telkens in combinatie met de Bolt als referentiepunt.
Wahoo Elemnt Bolt = 85,7km
Wahoo Elemnt Mini met GPS via app op GSM = 86,5
verschil <1%
Wahoo Elemnt Bolt = 56,0km
Wahoo Elemnt Mini met Wahoo Speed Sensor = 57,1km
verschil <2%
Dan toch maar de baan op met een mobieltje?!

Wahoo Live Tracking

Een feature waar Wahoo de laatste maanden al veel energie ingestoken heeft is de tracking functie. Deze is op de 3 bovenstaande modellen beschikbaar.
Wat tot voor kort een lullig bolletje was van de huidige locatie op een plattegrond achtige website, is momenteel uitgebreid tot een volwaardige dashboard met gegevens.
In de element app heb je enkele instellingen gaande van absoluut geen tracking tot het versturen van een automatische mail naar één of meerdere personen met een link. In de live track portal krijgen ze dan info te zien over de afgelegde kilometers, de tijd, de gemiddelde snelheid en de geo info zoals de huidige locatie en het reeds afgelegde parcours.
Het zijn wat Big Brother toestanden maar je kan het dus ook gewoonweg uitzetten en in anonimiteit rondfietsen.

Conclusie:

+ makkelijk in dienst te nemen
+ klein, licht en compact
+ no-nonsense fiets computer zonder toeters en bellen
+ budgetvriendelijk
– enkel te koppelen aan Wahoo sensoren, meer bepaald de recentere met dual ANT+ EN Bluetooth Smart ondersteuning
– gebruik een CR2425 batterij ipv een USB-aansluiting… maar Wahoo garandeert een batterijduur van 250u (+)
– moeilijk te plaatsen  in de markt. Enerzijds is dit een prima basic – goed geprijsde – fietscomputer met interacties richting Strava of andere platformen. Anderzijds is deze enkel te koppelen met  de recentere Wahoo sensoren, wat dan weer lijkt dat ze eerder richten op nieuwkomers op de markt (degene die hun eerste aankopen overwegen).

Bedankt voor 2moso BV voor het ter beschikking stellen van het testmateriaal.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.