Helaas pindakaas!

Helaas pindakaas!

Leestijd: 3 minuten
Onze noorderburen zijn er reeds lang zot van en de Amerikanen lusten het ook wel.  Geleidelijk aan vindt het zijn weg ook naar ons Belgenland onder de vorm van de ideale recup!
Eigenlijk zijn pinda”noten” geen noten zijn maar peulvruchten zoals erwten en bonen.  Ze groeien aan de vlinderbloemplant die de Spanjaarden in een vorig verleden meegebracht hebben uit Zuid-Amerika.  Grootste producenten zijn China, Israël, de Verenigde Staten, Egypte, Argentinië en Zuid-Afrika.

Over pinda’s

Pinda’s zijn in onze contreien vooral bekend als borrelhap onder geroosterde en gezouten vorm.  Pindasaus ben ik vooral beginnen te eten tijdens mijn werkervaring in DE Amsterdam.  Pindakaas zelf blijft moeilijk en ben ik niet zo een fan van.
Uiteraard bevatten pinda’s veel vetten, hebben ze een hoog omega 6 gehalte (meervoudig onverzadigd vet), zijn sommige mensen zéér allergisch aan pinda’s, kunnen mensen met nierproblemen door het kaliumgehalte deze ook best links laten liggen.
Maar…
_ze bevatten vitamines, mineralen, eiwitten en vezels
_ze hebben een antidepressieve werking
_ze zorgen voor verlaging van de slechte cholesterol, verlagen het risico op diabetes-type 2 en zijn goed voor je hart
_ze bevatten stoffen en aminozuren die bekend staan als anti-kanker
Helaas moeten we nu niet massaal in de M&Ms duiken en ook niet een zak geroosterde gezouten pinda’s gaan binnen spelen.  De studies zijn (helaas) gebaseerd op de rauwe pindanoten.
Als algemene regel mag je beschouwen dat een handvol pinda’s nu en dan zeker geen kwaad kan….integendeel!

We doen de test

Hoe kunnen we beter afsluiten dan met een vergelijkende studie van enkele pindasauzen gekocht bij AH!  We hebben 5 sauzen uit hun assortiment voorgelegd aan een Multisporter testpanel.  Omdat er ook kids in ons panel zaten zijn we niet gegaan voor de spicy versies. Uiteraard, wij zijn Belgen, dus samen met de drumsticks en veggie balls zijn we gegaan voor friet…hoe kan het ook anders!

 Ons assortiment bestaat uit:
1. WIJKO – Kant & Klaar Satésaus
2. IMPROBA – Pinda Satésaus
3. CONIMEX – Javaanse Pinda Satésaus
4. AH – Kant en klare Satésaus
5. CONIMEX – Pinda Satésaus
Ons testpanel was redelijk unaniem in hun uitkomst…nummer 1 en een lichte voorsprong voor nummer 3 kwamen er het beste uit.
De WIJKO satésaus is de all-rounder terwijl de Conimex Javaanse saus iets kruidiger is en iets meer stukjes heeft maar ook een absolute topper is!
Enjoy!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.