RAD RACE CRIT, EUROPEAN CHAMPIONSHIPS 2017

RAD RACE CRIT, EUROPEAN CHAMPIONSHIPS 2017

Leestijd: 3 minuten

 “Zalig! Dat is toch zot, hé” 

Om het met de Olympische woorden van 800m-loopster Renée Eyskens te zeggen.  Al meer dan een half jaar kijk ik uit naar deze race – ergens in december als eerste ingeschreven.  Vroeger de nodige uurtjes gedraaid in ‘t Kuipke – de ECHTE piste van Gent.  Na een tijdje rond te cruisen op mijn oud racemonster, dat ondertussen was omgebouwd tot single speed, enkele jaren geleden een fixed aangeschaft.  De “wen” periode was vlug voorbij, de heuvels van Leuven tot Overijse zijn ondertussen geen onbekend terrein meer, ook al blijven de afdalingen toch nog spannend.   Wat is het met dat fixed gedoe?  “Hoe jij hebt geen remmen en versnellingen!?”  “Is dat geen hipster gedoe?” De hipster periode zijn we ondertussen al gepassseerd.  De Carrefour is ondertussen gestopt met de verkoop van zijn single speed, de “kies je kleurtje en stel samen” winkels in de stadsomgeving zijn gesloten.  De fixie is gewoon een zéér basic no-nonsense fiets met maar met hetzelfde doel als elke andere racefiets, rijden.

Crit

Frankrijk heeft zijn National Moutarde Crit, Nederland zijn NL Crit Series, Italië heeft een officieel nationaal kampioenschap.  België moet nog wakker worden.  Het meest populaire, of was het slachtoffer van zijn succes, is het Red Hook Criterium dat wereldwijd 4 races per jaar organiseert.  9 jaar geleden gestart ergens in het midden van de nacht in Brooklyn, het enige moment dat de straat vrij was, ondertussen een multi-million dollar organisatie waar sponsoren in lijn staan om mee op de kar te springen.  Ik geef toe, een deelname aan het Red Hook Crit staat nog op mijn bucketlist.  Als ik spreek met  Guy”dealercycles”Sharma, die al aan de start heeft gestaan in Milaan, komt er toch een zekere vorm van jaloezie naar boven.

Officieus EK 

Afgelopen weekend was het nu niet echt massahysterie in Oostende.  Een 10-tal dames stonden aan de start van de kwalificaties, gevolgd door een afgeslankte versie van 60 heren.  De 200 startplaatsen waren nochtans uitverkocht maar waarschijnlijk is het gros van de internationale deelnemers toch afgezakt naar het Red Hook Criterium in Barcelona.  Rad Race krijgt 600 man aan de start op het WK 42Fixed in Berlijn, dus aan ervaring geen gebrek.  Zondag was het wel vollenbak tijdens de finales.  Supporters waren toch in grote getale afgezakt voor deze zéér spannende race.

49 * 14

Het verslag is kort!  Mijn racetactiek lukte aardig – ik was mee met de koplopers bijna de volledige eerste ronde van 2,9km – maar dan iets met kaf en koren scheiden… Het bike messenger verhaal is eruit, de kamikazes staan langs de kant, dit zijn stuk voor stuk getrainde gasten – lees pro’s? – met hespen waar de doorsnee wielerterrorist jaloers op zou zijn.   Rad Race heeft een 3-jarig contract afgesloten met Oostende Koerst…maybe next year.

Oostende u was geweldig.

Bedankt voor de leuke ervaring.

Race Hard!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.